Трет Случај на Конго-Кримска Хеморагична Треска.

42-годишен велешанец е трет случај позитивен на конго-кримска хеморагична треска. Најверојатно бил каснат од крлеж додека ловел риба.

Пет дена пред да побара лекарска помош во велешката болница имал покачена температура, главоболка, болки во мускулите и зглобовите. Неговата здравствена состојба засега е стабилна, велат од Инфективната клиника каде што сега е хоспитализиран.

„Лабораториските анализите беа со намалени тромбоцити во текот на вчерашниот ден, но со соодветна супституција. Ние ова го третираме мултидисциплинарно во консултација со колегите од трансфузиологија. Денешните анализи се уредни, но тоа не значи дека нема да имаме тек и развој на болеста, се надеваме поволен, како што беше и кај претходната пациентка“, изјави д-р Милена Стевановиќ, директор на Инфективната клиника. Тим ветеринари испитуваат на терен, дали

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*