Курти: Македонија е партнер и пријател со заеднички цели за интеграција

Присуствував во С Македонија на покана на граоначалниците на Чаир и на Тетово и можам да кажам дека средбите во Скопје и во Тетово беа одлични за нас бидејќи овие средби не се одржуваа како собири против никого, кажа премиерот на Косово, Албин Курти, на денешната презентација на проектот за пат кој би ги поврзал Призрен и Тетово.

„Сметам дека Република Северна Македонија е земја, партнер, сојузник и пријател со заеднички интегративни цели во Европската Унија. И тие се членка на НАТО, а ние тука го имаме НАТО. Тоа покажува дедка нашите односи се одлични”, изјави Курти.

Курти не сакаше да ги коментира изјавите на кабинетот на претседателот Пендаровски, кој побара организаторите на јавните собири во Тетово и во Чаир да бидат законски санкционирани за кршењето на законските одредби во однос на употребата на државното знаме и химна и знамињата и симболите на заедниците, со целосно игнорирање на симболите на државата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*