Светско Признание: Д-р Виктор Фридман Одличен со Наградата за Хуманизам во Охрид

Во Куќата на Уранија во Охрид денеска на свечена церемонија на професорот д-р Виктор Фридман, еден од најголемите американски и светски слависти, му беше врачена годинешната награда за хуманизам што веќе 17 години ја доделува охридската Светска академија на хуманизмот.

Лауреатот, професорот д-р Виктор Фридман од Универзитетот во Чикаго, заблагодувајќи се на укажаната чест со доделувањето на наградата, ја искористи приликата да направи осврт на особеноста и посебноста на македонскиот јазик, како наследство од првиот славјански јазик чија модерна форма произлегува од дијалектите испреплетени во регионот низ вековите.

Во рамки на денешниот настан се одржа и Меѓународна конференција со наслов: „Охридската школа на хуманизмот од средниот век до денес“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*