Претседателот на Собранието, Талат Џафери, најавува оставка ако ВМРО-ДПМНЕ гласа за уставни измени.

O υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς συναντάται με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ Ταλάτ Τζαφέρι ( TalatTaferi), Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018. Διήμερη επίσκεψη στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς.

Претседателот на Собранието, Талат Џафери во интервју за МИА изјави дека би ја следел одлуката на министрите на Демократската унија за интеграција и би се повлекол и тој доколку ВМРО-ДПМНЕ гласа за уставни измени. -Следствено ако сите си одат, зошто ја би инсистирал да останам, изјави Џафери.

Во однос на парламентарните избори вели дека негов личен став е дека избори треба да има во редовен термин и нема причина зошто да не биде тоа така, додека за тоа тоа дали избори за пократко време би помогнале ДУИ да успее да задржи што е можно повеќе гласови, вели дека за тоа треба пресметки да направат партиските органи. – Јас колку што знам ДУИ се има изјаснето мандатот да оди како редовен мандат и да се вратиме во процесот и во системот на четиригодишен мандат. Но, вчерашната одлука која што е изјавена е во конктекст на она што беше резултат или изјава на лидерската средба помеѓу премиерот и претседателот на опозицијата.

Предусловот на опозицијата беше – да ние би пристапиле на тоа доколку ДУИ оди во опозиција и промпно беше кажано додека се одржуваше конференцијата дека ако е тоа предусловот за граѓаните ние треба да сме надвор од оваа Влада за да се изгласаат уставните измени. Раководството, лидерот тоа го соопшти, изјави Џафери.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*