Македонска делегација на Самитот на НАТО

Овој исклучително важен состанок доаѓа во момент кога се води
војна во Украина. Ќе бидат донесени важни одлуки за одбраната на
членките на НАТО, за заштита од кибер и хибридни напади и за
унапредување на соработката со Киев преку советот НАТО-Украина,
изјави премиерот Ковачевски, којшто ја предводи македонската
делегација на Самитот на НАТО во Вилнус, Литванија. „Ќе биде
донесена одлука во однос на финансирањето, тоа значи дека 2
проценти од БДП ќе биде практично минимумот за финансирање на
одбраната, со тоа што најмалку 20 проценти ќе бидат за
модернизација. Северна Македонија е земја којашто на
модернизација веќе инвестира 30 проценти од буџетот за одбрана,
што секако е потребно во овој контекст. Дополнително во идната
соработка со Украина, Северна Македонија има многу јасна
позиција, ние како 30-та земја членка секогаш поддржуваме
отворена врата за пристапување во НАТО, меѓутоа секако кога ќе
бидат согледани сите безбедносни аспекти на актуелниот момент. И
тоа што е многу важно, НАТО покажа дека е единствено како
никогаш досега и донесена е голема одлука Шведска да биде 32.
Членка на НАТО“, изјави Димитар Ковачевски-претседател на
Владата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*