Пресудата во случајот ‘Софтвери’: Осум години затвор за поранешниот генерален секретар на Владата и казни за преостанатите обвинети

Во Кривичниот суд во Скопје изречена пресудата за случајот „Софтвери“. Поранешниот генерален секретар на Владата, Драги Рашковски е осуден на затворска казна од осум години, а за виновни се прогласени и преостанатите шест обвинети чии затворски казни се движат од три до пет и пол години затвор. Рашковски како првообвинет за злоупотреба на службената положба осуден е на седум години затвор, а за перење пари доби казна затвор од една година и шест месеци. Му се пресметува и времето поминато во домашен притвор сметано од 16 април 2021 година. Второобвинетиот Ивица Димитровски е осуден на пет години казна затвор, Игор Христов на пет години и шест месеци, Даниел Станчев е осуден на четири години, а Ирена Ивановска доби три години и шест месеци. Хонорарците Игор Ивановски и Маја Силјановска се осудени на три години затвор. Пресудата не е правосилна и странките имаат право на жалба до Апелацискиот суд Скопје.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*