ГРКОВСКА–МАТУЕЛА: МОРА ДА СЕ ИСКОРИСТИ НОВИОТ МОМЕНТ ВО
ПРОШИРУВАЊЕТО НА ЕУ

Во рамките на работната посета на Брисел заменичката на претседателот на Владата задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска, денеска се сретна со Микела Матуела, вршителка на должноста директор за Западен Балкан во Генералниот директорат за соседство и преговори за проширување на Европската комисија. Разговорот се фокусира на прашањето на уставните измени и динамиката со која се одвива реформскиот процес во Северна Македонија и особено на важноста да се искористи новиот момент во проширувањето на Унијата. Матуела нагласи дека полноправното членство на Северна Македонија е заедничка цел и дека Европската комисија продолжува со целосна поддршка на нашата земја. Поаѓајќи од улогата на координатор на антикорупциските институции во државата, вицепремиерката Грковска оцени дека клучен проблем е состојбата во правосудството затоа што двојните стандарди и неказнивоста ја продлабочуваат недовербата во системот и оневозможуваат поголем исчекор во борбата со корупцијата и владеењето на правото. На средбата се разговараше и за последните настани во Судскиот совет, но и за можните начини како да се подобри севкупната состојба во правосудниот систем преку постојните законски инструменти за јакнење на интегритетот Грковска одржа состанок и со Марк Јорна, скрининг-координаторот за Северна Македонија и експерт за Западен Балкан во Генералниот директорат за соседство и преговори за проширување на Европската комисија. Се разговараше за чекорите што Владата ги презема во насока на исполнување на стратешките цели на државата. Соговорниците се согласија дека проблемите со Бугарија мора да се надминат бидејќи никој нема бенефит од нарушените меѓусоседски односи, а уставните измени не носат суштински измени во Уставот, кој секако забранува дискриминација.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*