Ковачевски – Поуп: Северна Македонија придонесува во управувањето со миграцијата и безбедноста во Европа

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, во пресрет на официјалното отворање на Преспа форум за дијалог 2023, се сретна со Ејми Поуп, новоизбрана генерална директорка на Меѓународната организација за миграција (IOM).

Премиерот Ковачевски го честиташе изборот на Поуп, која треба да стапи на новата позиција од 1 октомври 2023 година, а нејзината кандидатура беше поддржана од Република Северна Македонија и ѝ посака успешен мандат, како прва жена на чело на Меѓународната организација за миграција (IOM).

На средбата е оценета како успешна соработката со Владата, во делот на одговорот на кризи, управувањето со миграцијата и податоци и ресурси, што е констатирано како значајно, посебно земајќи ја предвид состојбата со присуството на мигранти на јужната граница, односно меѓу Северна Македонија и Република Грција.

Премиерот Ковачевски нагласи дека Северна Македонија има усогласени активности и политики со европските партнери во однос на миграциските прашања. И, продолжува активно да соработува со Меѓународната организација за миграција, препознавајќи го доброто управување со миграцијата од важност за безбедноста во регионални и европски рамки и како прашање од важност во Агендата за одржлив развој 2030 година.

„Ефективното управување со миграцијата е меѓу приоритетите на Владата, особено во делот на раното откривање и спречување илегални преминувања и движења долж балканската рута, со фокус на безбедноста на границите“, рече премиерот Ковачевски.

На состанокот е заеднички истакнато значењето на зајакнувањето на прекуграничната соработка, како еден од главните предуслови за ефикасно управување со илегалната миграција.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*