Ковачевски – Докрти: Силна поддршка од Обединетото Кралство за натамошен напредок на Северна Македонија

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, се сретна со министерот за Европа на Обединетото Кралство, Лео Докрти.

На средбата е потврдено големото, искрено и долгогодишно пријателство помеѓу Северна Македонија и Обединетото Кралство, кое што од независноста на државата до денес придонесува во развојот на демократските процеси на нашата земја.

Оценето е дека членството во НАТО е важен чекор напред во развојот на нашата држава и е нагласено значењето на партнерството во рамки на Алијансата помеѓу Обединетото Кралство и Северна Македонија.

Пренесена е силна поддршка за политиките за развој на државата и во реализацијата на реформските процеси.

Во таа насока разговарано е за продлабочување на соработката во областа на одбраната, спроведувањето на институционалните реформи, како и во енергетиката.

Премиерот Ковачевски изрази благодарност до министерот за Европа, Докрти, за тоа што Северна Македонија и Западен Балкан се меѓу приоритетите на Обединетото Кралство во надворешната политика, а е од големо значење за стабилноста и безбедноста на целиот регион.

Претседателот на Владата, Ковачевски, нагласи дека Балканот мора да биде поврзан и дел од Европската Унија и дека е сега моментот за исчекор и влез на Република Северна Македонија во Европската Унија.

Премиерот Ковачевски посочи и на важноста од поддршката на Обединетото Кралство во развојот на парламентарната демократија во земјава, образованието и како значаен трговски партнер на земјава.

На состанокот беше разговарано и за надминувањето на предизвиците од економско-енергетската криза од светски рамки, како и за други актуелни прашања од значење за нашата држава и регионот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*