Monthly Archives: August 2022

МНР: Унлиатерлната изјава го дефинира Македонскиот јазик според Уставот

Почитувани, Унилатералната изјава на Република Северна Македонија претставена на првата Меѓувладина конференција за пристапувањето на Северна Македонија во Европската Унија е еднострана изјава чија првенствена цел е да се осигура употребата на чиста формулација за македонскиот јазик, без какви било објаснувања, додавки или фусноти, во документи на Советот на Европската унија. Во таа функција, со оваа изјава се соопштува нашата ...

Read More »