Monthly Archives: April 2022

Редовна 37-ма Владина седница

Владата на Република Северна Македонија, денеска, 12.4.2022 година (вторник) ќе ја одржи редовната 37-ма седница, на која согласно своите надлежности ќе разгледува повеќе точки од својата програма за работа и од интерес на граѓаните. Според предложениот дневен ред, меѓудругото, на денешната седница ќе се разгледуваат Предлог-законот за финансиската инспекција во јавниот сектор, како и предлог за изменување на Законот за ...

Read More »

Грковска: Со дигиталната трансформација на општеството ја унапредуваме ефикасноста

Подготовка на конкретен план со кој ќе се оптимизира процесот на дигитална трансформација на општеството, стандардизацијата на техничките потреби за оваа намена, но и целосно координирана активност на сите вклучени институции се следните чекори во процесот на дигитализација. Ова го најави заменик-претседателката на Владата задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска, на денешниот состанок со двете работни групи надлежни ...

Read More »

Средба Ковачевски – Брегу: Регионалната соработка е придонес во стабилноста, развојот и европските перспективи

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски се сретна со Мајлинда Брегу, генерална секретарка на Регионалниот совет за соработка, оперативен орган на Процесот за соработка во Југоисточна Европа. На состанокот е посочена важноста на регионалната соработка, како придонес во стабилноста и безбедноста на регионот и во делот на воспоставувањето заеднички регионален пазар и со тоа унапредување на економиите ...

Read More »

Премиерот Ковачевски: Пензискиот фонд е стабилен, создаваме услови за одржлив раст на пензиите

„По примерот на инклузивноста на моделот за раст на минималната плата започнаа и консултации и анализи за раст на пензиите кое со постоечкото редовно усогласување се прави два пати годишно и со пакетот за финансиска поддршка за справување со енергетската криза за пензионерите ќе го заштитиме и подигнеме стандардот на овие наши сограѓани”, истакна во интервју за ТВ Сител претседателот ...

Read More »

Владата ќе ја покрие разликата во цената на парното – заштитата на домаќинствата е приоритет

Владата на Република Северна Македонија на денешната 20-та седница, којашто се одржа преку видеоконференциска врска донесе одлука да се измени Уредбата за критериумите и условите за прогласување на кризна состојба во случаи на временски и природни непогоди, хаварии и нарушувања на пазар на топлинска енергија. Со оваа измена се утврдува правен основ за преземање на мерка за финансиска поддршка која ...

Read More »

Тренчевска: Ромската заедница останува дел од приоритетите во програмата на Владата 2020-2024

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска се сретна со директорот на НВО Челим од Италија, регионалниот претставник на проектот и со Ромскиот Ресурсен Центар од Скопје, како имплементатори на проектот „Обезбедување на пристојни услови за домување на ромската заедница“, како дел од ИПА II Акциска програма 2017, а во соработка со Министерството за труд и социјална политика. ...

Read More »