Со укинување на царините за увоз на сончогледово масло, Владата ќе обезбеди дополнителни количини и стабилни цени на овој продукт

Портпаролите на Владата, Душко Арсовски и Муамет Хоџа на денешната прес-конференција, информираа за донесените одлуки и заклучоци од 37-та седница на Владата и одговараа на прашања од интерес на јавноста и медиумите.

Портпаролите информираа дека во однос на заштитата на здравјето на граѓаните, Владата го укина задолжителното носење на заштитни маски во затворен простор, со исклучок на здравствените установи, јавниот превоз, аптеките и домовите за возрасни лица и за лица со попреченост.

Како што посочија, Владата и натаму силно ја афирмира препораката на Комисијата за заразни болести маски во затворен простор да носат лицата над 65 годишна возраст, хронично болните и лицата со намален имунитет.

Согласно препораките, се укинува обврската за задолжителното носење на маски за време на физичката настава во средните училишта, како и забраната за организирање екскурзии и настава во природа. Меѓу мерките што се укинуваат е и мерката за задолжителна изолација на лица што имале блиски контакти со случаи позитивни на КОВИД-19, за кои останува мерката за носење заштитна маска во затворен простор во период од седум дена од последниот контакт со лица со потврден КОВИД-19.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*