Monthly Archives: March 2022

Ковачевски – Едштадлер: Евроинтеграциите на Северна Македонија се потребни за стабилноста на регионот и ЕУ

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, придружуван од заменикот на претседателот на Владата за европски прашања, Бојан Маричиќ, се сретна со Каролина Едштадлер, сојузна министерка за ЕУ на Република Австрија. На состанокот е разговарано за предизвиците од војната во Украина, значењето на евроинтеграциите и можностите за унапредување на добрата билатерална соработка. Заедничка е осудата на руската агресија ...

Read More »

Триесет и четврта Владина седница: Олабавување на рестриктивните мерки за спречување на ширење на коронавирусот

Владата на Република Северна Mакедонија ги усвои препораките на Главниот координативен кризен штаб за справување со КОВИД-19 (ГККШ) на денешната седница и ги донесе следните заклучоци: да се започне настава со физичко присуство на факултетите во земјата со почитување на препорачаните превентивни мерки за превенција од коронавирус КОВИД-19, задолжително носење заштитни маски во затворен простор, одржување на физичко растојание 1-2 ...

Read More »

Светска банка останува посветена на поддршката на приоритетите на Владата

На денешната 21-ва седница на Владата на Република Северна Македонија беше презентирано портфолиото на Светска банка за Република Северна Македонија за тековниот период, како и за наредната фаза на соработката со оваа меѓународна финансиска институција. Во презентацијата на Линда Ван Гелдер, регионална директорка на Светска банка за Западен Балкан и на Масимилијано Паолучи, директор на Светска банка во Северна Македонија, ...

Read More »

Ковачевски – Дефа: Поддршка во економскиот напредок на Северна Македонија

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, се сретна со д-р Валтер Дефа, специјален советник за економски политики на премиерот, номиниран од Канцеларијата на Канцеларот на Сојузна Република Германија, кој беше присутен на состанокот заедно со амбасадорката на СР Германија, Анке Холштајн. На состанокот се изразени честитки за мандатот на премиерот Ковачевски и е посочено на големата и ...

Read More »

Бочварски: Потребно е регионално поврзување и модернизација на железницата на Западен Балкан

Министерот за транспорт и врски, Благој Бочварски, денеска се обрати на Првиот состанок на мрежата на компании за железничка инфраструктура од Западен Балкан, во организација на Секретаријатот на Транспортната заедница. Целта на серијата состаноци е да се разгледаат можностите за регионално поврзување и унапредување на железничкиот систем во државите од Западен Балкан. Во продолжение интегралното обраќање на министерот Бочварски: „Дозволете ...

Read More »

Ковачевски: Нова методологија за раст на пензиите и пакет финансиска поддршка за пензионерите

Веќе се работи на методологија која ќе овозможи долгорочно и одржливо зголемување на пензиите, истакна претседателот на Владата Димитар Ковачевски. „Пензионерите се оние кои заслужуваат, после толку години изминат труд и даден огромен придонес за нашата држава, да имаат достоинствени пензионерски денови. Веќе работиме на анализи кои ќе бидат презентирани низ отворениот дијалог во кој ќе учествуваат и здруженијата на ...

Read More »

Владата ќе ја одржи редовната 23-та и две тематски седници

Владата на Република Северна Македонија денеска, ќе ја одржи редовната 23-та седница на која ќе разгледува повеќе точки на дневен ред од својата програма за работа и од интерес на граѓаните. На седницата, меѓу другото, ќе бидат разгледани Полугодишните извештаи за износот и бројот на одобрени кредити за поддршка на микро и мали претпријатија со можност за грант компонента (Ковид ...

Read More »