Monthly Archives: February 2022

Состојба на Патиштата 28.02.2023

Сообраќајот на државните патишта се одвива непречено, по претежно суви коловози. Намалена видливост од 100метри поради магла има на планискиот премин Ѓавато. На одредени патни правци кои поминуват низ клисури и усеци можна е појава на поситни одрони. ЈП Македонијапат апелира на внимателно возење и прилагодување на брзината спрема условите на патот. Дежурните екипи на ЈП МАКЕДОНИЈАПАТ  се постојано на ...

Read More »

Состојба на Патиштата 27.02.2022

Сообраќајот на државните патишта се одвива непречено, по претежно суви коловози. На одредени патни правци кои поминуват низ клисури и усеци можна е појава на поситни одрони. ЈП Македонијапат апелира на внимателно возење и прилагодување на брзината спрема условите на патот. Дежурните екипи на ЈП МАКЕДОНИЈАПАТ  се постојано на терен и ги одржуваат сите патни правци проодни.

Read More »

Одржана седница на Советот за безбедност по повод руската агресија врз Украина

Денеска, 24 февруари 2022 година, во Кабинетот на претседателот се одржа 15. седница на Советот за безбедност на која се разговараше за безбедносната состојба во земјава и регионот поврзана со руската агресија врз Украина. На седницата беа присутни редовните членови на Советот: претседателот на Собранието Талат Џафери, претседателот на Владата Димитар Ковачевски, министерката за одбрана Славјанка Петровска, министерот за внатрешни ...

Read More »

Состојба на Патиштата 25.02.2022

Сообраќајот на државните патишта се одвивa непречено  по претежно суви коловози. На одредени патни правци кои поминуваат низ клисури и усеци можна е појава на поситни одрони. ЈП Македонијапат апелира на внимателно возење и прилагодување на брзината спрема условите на патот. Дежурните екипи на ЈП МАКЕДОНИЈАПАТ се постојано на терен и ги одржуваат сите патни правци проодни. За сите подетални ...

Read More »

Ковачевски во разговорот со Шмигаљ: Ја имате нашата поддршка за територијалниот интегритет и суверенитет на Украина

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски оствари телефонски разговор со премиерот на Украина, Денис Шмигаљ и му ја изрази поддршката на Северна Македонија за територијалниот интегритет и суверенитет на Украина. Премиерот Ковачевски порача дека Република Северна Македонија ја осудува одлуката на Руската федерација за признавање на украинските региони Донецк и Луганск како самонаречени „Народни Републики”. Во телефонскиот ...

Read More »

Редовна 16-та седница на Владата

Владата на Република Северна Македонија, денеска, 22.2.2022 (вторник) ќе ја одржи редовната 16-та седница, на која согласно своите надлежности ќе разгледува повеќе точки од својата програма за работа и од интерес на граѓаните. Според предложениот дневен ред, меѓу другото, на денешната седница ќе се разгледува Информацијата за организирање на втората меѓународна конференција Преспа форум за дијалог, како и Информацијата за ...

Read More »

Состојба на Патиштата 18.02.2022

Сообраќајот на државните патишта се одвива непречено, по суви коловози. На одредени патни правци кои поминуваат низ клисури и усеци можна е појава на поситни одрони. ЈП Македонијапат апелира на внимателно возење и прилагодување на брзината спрема условите на патот. Дежурните екипи на ЈП МАКЕДОНИЈАПАТ се постојано на терен и ги одржуваат сите патни правци проодни. За сите подетални информации ...

Read More »

Се изработува Стратегија за паметна специјализација, стратешки документ кој ќе обезбеди модерен пристап за економски напредок на Северна Македонија

Се интензивира процесот за креирање на Стратегија за паметна специјализација кој започна во 2019 година. Целта е Северна Македонија час поскоро да добие стратешки документ кој обезбедува модерен пристап за економски развој, преку меѓусебно поврзување на академската заедница, бизис секторот, владините институции и граѓанскиот сектор за заедничко детектирање и делување во областите во кои државата има најголем потенцијал и доволно ресурси ...

Read More »

Редовна 14-та седница на Владата

Владата на Република Северна Македонија денеска, 15.2.2022 година (вторник) ќе ја одржи редовната 14-та седница, на која согласно своите надлежности ќе разгледува повеќе точки од својата програма за работа и од интерес на граѓаните. Според предложениот дневен ред, на денешната седница ќе се разгледува Информацијата за програмата и приоритетите на француското претседателство со Советот на Европската Унија. На седницата за ...

Read More »

Работните групи на Владите на Северна Македонија и Бугарија ги поставија основите за работа

Во насока на продлабочување на билатералната соработка меѓу Република Северна Македонија и Република Бугарија, денеска, во рамките на заедничката седница на двете влади во Софија, се одржаа и одделни состаноци на работните групи утврдени за време на официјалната посета на премиерот Петков на Скопје. Работната група која ја опфаќа соработката во економијата, енергетиката, финансиите, иновациите и развојот, инвестициите и земјоделството ...

Read More »