Monthly Archives: August 2019

Интегрално обраќање на Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски

Изминатиов месец сме сведоци на една огромна криминална афера која ги тресе темелите на важни државни институции и ја доведува под прашање, уште повеќе од досега, довербата на граѓаните во нас, политичарите и во сопствената држава.   Јас, јавно, уште на самите почетоци на аферата „Рекет” го кажав својот став дека сум разочаран од тоа што го слушнав и повикав ...

Read More »

Состојба на Патиштата, Вторник, 13.08.2019

Сообраќајот на државните патишта се одвива по суви коловози. ФРЕКВЕНЦИЈА: Интензитетот на сообраќај на патните правци надвор од градските средини е зголемен. На граничните премини, од македонска страна, нема подолги задржувања од 30 минути за влез и излез од државата. ВНИМАТЕЛНО: АМСМ препорачува прилагодена брзина на движење, почитување на поставената сообраќајна сигнализација и внимателно управување со возилата, особено на патиштата ...

Read More »

Лукаревска од Крива Паланка: Скенирани 9 милиони сметки, мерката за поврат на ДДВ дава резултат, парите назад кај граѓаните

Членката на ЦО на СДСМ, Сања Лукаревска денеска учествуваше на маалска средба со граѓаните од Крива Паланка. Непосредните средби со граѓаните се со цел да се слушнат нивните барања и потреби , но и оставање на простор за сугестии и идеи за решавање на одредени состојби кои нив ги засегаат. Лукаревска истакна дека голем дел од мерките кои ги вети ...

Read More »

Состојба на Патиштата, Понеделник, 12.08.2019

Сообраќајот на државните патишта се одвива по суви коловози. ФРЕКВЕНЦИЈА: Интензитетот на сообраќај на патните правци надвор од градските средини е зголемен. На граничните премини, од македонска страна, нема подолги задржувања за влез и излез од државата, освен на граничниот премин Богородица каде задржувањето е од 30-45 минути. ВНИМАТЕЛНО: АМСМ препорачува прилагодена брзина на движење, почитување на поставената сообраќајна сигнализација ...

Read More »

Состојба на Патиштата, Петок, 09.08.2019

Сообраќајот на државните патишта се одвива по суви коловози. ФРЕКВЕНЦИЈА: Интензитетот на сообраќај на патните правци надвор од градските средини е зголемен. На граничните премини, од македонска страна, нема подолги задржувања од 15 – 30 минути, за влез и излез од државата. ВНИМАТЕЛНО: АМСМ препорачува прилагодена брзина на движење, почитување на поставената сообраќајна сигнализација и внимателно управување со возилата, особено ...

Read More »

Состојба на Патиштата, Четврток, 08.08.2019

Сообраќајот на државните патишта се одвива по суви коловози. ФРЕКВЕНЦИЈА: Интензитетот на сообраќај на патните правци надвор од градските средини е зголемен. На граничните премини, од македонска страна, нема подолги задржувања за влез и излез од државата. ВНИМАТЕЛНО: АМСМ препорачува прилагодена брзина на движење, почитување на поставената сообраќајна сигнализација и внимателно управување со возилата, особено на патиштата низ котлините, речните ...

Read More »

Република Северна Македонија ја потпиша Сингапурската Конвенција за медијација

Министерката за правда проф. д-р Рената Дескоска денеска ја потпиша „Конвенцијата на Обединетите нации за Меѓународни договори за спогодување, што произлегуваат од медијацијата“, позната како Сингапурската Конвенција за медијација.   Со потпишувањето на оваа конвенција, нашата држава испрати сигнал до странските инвеститори дека ги прифаќаме меѓународните инструменти со кои гарантираме сигурност на странските инвестиции.   Церемонијата за потпишување за Сингапурската ...

Read More »

ЈП „Комунална хигиена“-Скопје воведе најсовремен гпс-систем за мониторинг на собирањето и транспортот на отпадот

ЈП „Комунална хигиена“-Скопје воведе најсовремен гпс-систем со којшто ќе врши надзор на движењето на сите специјални комунални возила за собирање и транспорт на отпадот, како и на моменталната состојба на исполнетост на капацитетот на садовите за отпад. Траекторијата на возилата, нивната моментална локација, брзината на движењето и потрошувачката на гориво се само дел од податоците што раководството на Претпријатието  во ...

Read More »

Република Северна Македонија пристапува кон Сингапурската Конвенција за медијација

Високи официјални претставници од повеќе од 50 земји ќе се сретнат во Сингапур за поддршка и потпишување на новиот меѓународен договор за медијација на 7 август 2019 година. Овластен потписник на Сингапурската Конвенција, во име на Владата на Република Северна Македонија е министерката за правда проф. д-р Рената Дескоска.   Потпишувањето на оваа конвенција е историски настан кој ќе донесе ...

Read More »

Состојба на Патиштата, Среда, 07.08.2019

Сообраќајот на државните патишта се одвива по суви коловози. ФРЕКВЕНЦИЈА: Интензитетот на сообраќај на патните правци надвор од градските средини е зголемен. На граничните премини, од македонска страна, нема подолги задржувања за влез и излез од државата. ВНИМАТЕЛНО: АМСМ препорачува прилагодена брзина на движење, почитување на поставената сообраќајна сигнализација и внимателно управување со возилата, особено на патиштата низ котлините, речните ...

Read More »