Monthly Archives: December 2018

Состојба на Патиштата, Понеделник, 31.12.2018

Сообраќајот на државните патишта се одвива без забрани по претежно суви коловози. Интензитетот на сообраќај на патните правци надвор од градските средини е умерен. На граничните премини, од македонска страна, нема подолги задржувања за влез и излез од државата. Од 15 ноември стапи на сила законската обврска за задолжително поседување на зимска опрема во возилата, без оглед на временската состојба. ...

Read More »

Состојба на Патиштата, Петок, 28.12.2018

Сообраќајот на државните патишта се одвива непречено, по суви коловози на пониските места и наместа влажни коловози на повисоките осојничави места. Интензитетот на сообраќај на патните правци надвор од градските средини е умерен. На граничните премини, од македонска страна, нема подолги задржувања за влез и излез од државата. Од 15 ноември стапи на сила законската обврска за задолжително поседување на ...

Read More »

Состојба на Патиштата, Четврток, 27.12.2018

Сообраќајот на државните патишта се одвива непречено, по суви коловози на пониските места и наместа влажни коловози на повисоките осојничави места. Интензитетот на сообраќај на патните правци надвор од градските средини е умерен. На граничните премини, од македонска страна, нема подолги задржувања за влез и излез од државата. Од 15 ноември стапи на сила законската обврска за задолжително поседување на ...

Read More »

Состојба на Патиштата, Среда, 26.12.2018

Сообраќајот на државните патишта се одвива по наместа влажни коловози. Интензитетот на сообраќај на патните правци надвор од градските средини е умерен. На граничните премини, од македонска страна, нема подолги задржувања за влез и излез од државата. Од 15 ноември стапи на сила законската обврска за задолжително поседување на зимска опрема во возилата, без оглед на временската состојба. Оваа обврска ...

Read More »

Состојба на Патиштата, Вторник, 25.12.2018

Сообраќајот на државните патишта се одвива по влажни коловози. Слаб снег провејува во К.Паланка и Делчево-граничен премин Делчево, кој не се задржува на коловозот. Интензитетот на сообраќај на патните правци надвор од градските средини е умерен. На граничните премини, од македонска страна, нема подолги задржувања за влез и излез од државата. Од 15 ноември стапи на сила законската обврска за ...

Read More »

Состојба на Патиштата, Понеделник, 24.12.2018

Сообраќајот на државните патишта се одвива по влажни коловози. Поради појава на густа магла, има намалена видливост до 30 метри во Тетово, видливост од 50 до 100 метри има на патниот правец Неготино-Демир Капија, исто така во Скопје, Куманово и Сарамзалино. Интензитетот на сообраќај на патните правци надвор од градските средини е умерен. На граничните премини, од македонска страна, нема ...

Read More »

Вицепремиерот Анѓушев и министрите од економски ресори на средба со Стопанските комори

Денес, во Владата на Република Македонија се одржа втората седница на Комисијата за јавно приватен дијалог, којашто произлезе како резултат на склучениот меморандум за соработка помеѓу Владата и најголемите четири стопански комори (Стопанска комора на Македонија, Сојуз на стопански комори, Стопанска комора на Северозападна Македонија и МАСИТ). Главна цел на овој процес е воспоставување на дијалог помеѓу јавниот и приватниот ...

Read More »

Во древните долини на Македонија, очај од воздушно загадување

Поранешната Југословенска Република, спора со реформи и завземена со кавгите со Грција, секоја зима се бори со најлошото загадување во Европа. Драган Ѓорѓиев ја носи изморената насмевка на човек кој живее и работи на поделената крстосница помеѓу науката за воздушното загадување и политиките на истото. Порано во неделата, Македонското Министерство за Здравје објавило план да се субвенционираат и раздадат околу ...

Read More »

Состојба на Патиштата, Петок, 21.12.2018

Сообраќајот на државните патишта се одвива по претежно суви коловози, освен на осојничавите места, каде коловозите се влажни.Намалена видливост до 100м. поради појава на магла има на планинскиот премин Ѓавато. Интензитетот на сообраќај на патните правци надвор од градските средини е умерен. На граничните премини, од македонска страна, нема подолги задржувања за влез и излез од државата. Од 15 ноември ...

Read More »

Вакцините се безбедни и се единствената превентивна мерка за заштита на децата од морбили

Министерот за здравство, Венко Филипче, д-р Владимир Микиќ од Институтот за јавно здравје, проф. д-р Александра Грозданова, претседателка на Комитетот за имунизација и д-р Лилјана Ристовска-Деспотовска, виш инспектор во Државниот санитарен и здравствен инспекторат, денеска одржаа заедничка прес-конференција, на која информираа дека се преземени итни и неопходни мерки за да се спречи понатамошното ширење на епидемијата од морбили (мали сипаници). ...

Read More »