Државни Празници

Државни Празници во Македонија

 

1 Јануари Нова Година

8 Јануари Божиќ

6 Април Духовден

9 Април Велигден

1 Мај Ден на трудот

24 Мај „Св. Кирил и Методиј“, Ден на Словенските Просветитли

15 Јуни Рамазан Бајрам

2 Август Ден на Републиката

8 Септември Ден на Независноста

11 Октомври Ден на Народното Востание

23 Октомври Ден на Македонската Револуционерна Борба

8 Декември „Св. Климент Охридски“

 

Одделни празници и денови за верници од одредени верски заедници:

 

6 Јануари Бадник – Православна Вероисповед

19 Јануари Богојавление – Православна Вероисповед

27 Јануари Свети Сава – Српска Заедница во РМ

6 Април Велики Петок – Православна Вероисповед

8 Април Меѓународен Ден на Ромите – Ромска Заедница во РМ

23 Мај Национален Ден на Власите – Влашка Заедница во РМ

25 Мај Духовден – Православна Вероисповед

21 Август Курбан Бајрам – Муслиманска Вероисповед

28 Август Успение на Пресвета Богородица – Православна Вероисповед

19 Септември Јом Кипур – Еврејска Заедница во РМ

28 Септември Меѓународен Ден на Бошњаците – Бошњачка Заедница во РМ

1 Ноември Празникот на Сите Светци – Православна и Католичка Вероисповед

22 Ноември Ден на Албанската Азбука – Албанска Заедница во РМ

21 Декември Ден на Настава на Турски Јазик – Турска Заедница на РМ

25 Декември Првиот Ден на Божиќ – Православна и Католичка Вероисповед